ANTİOKSİDAN NEDİR?

19-02-2022 14:54

ANTİOKSİDAN NEDİR?

Antioksidanlar, vücudun çevresel ve diğer baskılara tepki olarak ürettiği kararsız moleküller olan serbest radikallerin hücrelere verdiği zararı önleyebilen veya yavaşlatabilen maddelerdir. Bazen "serbest radikal temizleyiciler" olarak adlandırılırlar. Diğer bir deyişle vücutta yaşlanmayla birlikte bozularak hücresel ölüme neden olan oksidan zehirlerin etkisini nötrleyen maddelere antioksidan denir.

Serbest radikaller hücreler tarafından üretilen atık maddelerdir. Vücudumuz serbest radikalleri verimli bir şekilde işleyemez ve ortadan kaldıramazsa, oksidatif stres ortaya çıkabilir. Bu, hücrelere ve vücut işlevine zarar verebilir. Serbest radikaller ayrıca reaktif oksijen türleri (ROS) olarak da bilinir.

Vücuttaki serbest radikallerin üretimini artıran faktörler; iltihaplanma gibi dahili, kirlilik, UV'ye maruz kalma ve sigara dumanı gibi harici olabilir.

Antioksidanlar, oksidatif stres olarak bilinen serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı koruma sağlayabilir. Antioksidan kaynakları doğal veya yapay olabilir. Bazı bitki bazlı gıdaların antioksidanlar açısından zengin olduğu düşünülmektedir.

OKSİDATİF STRESE YOL AÇILABİLECEK FAALİYETLER 

Mitokondriyal aktivite
Aşırı egzersiz
İnflamasyon ve yaralanma nedeniyle doku travması
İskemi ve reperfüzyon hasarı
Belirli gıdaların özellikle rafine ve işlenmiş gıdaların, trans yağların, yapay tatlandırıcıların ve bazı boya ve katkı maddelerinin tüketimi
Sigara içmek
Çevre kirliliği

Vücudumuzda oksidatif stresle meydana gelen yaşlanma ve yıpranmaya neden olan süreçleri azaltmanın yolu antioksidan teminini arttırmaktır. 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.