GÖZ ÇEVRESİ VE KİRPİK HİJYENİ

19-02-2022 15:58
GÖZ ÇEVRESİ VE KİRPİK HİJYENİ
GÖZ ÇEVRESİ VE KİRPİK HİJYENİ

Vücudumuza bakım uygularken birçok insan gözlerine bakım yapmayı unutur.

Gözler çevremiz ve dünya ile bağlantımızı sağlayan en önemli duyu organımızdır. Dolayısı ile cildimiz, saçlarımız, ellerimiz gibi gözlerimiz de bakım ve hijyen gibi vücudumuzun diğer kısımlarına gösterilen özeni hak etmektedir.

Göz kapakları; oküler yüzeyin korunmasında ve sağlıklı bir gözyaşı film tabakasının devamlılığının sağlanmasında önemli bir rol oynar. Göz kapaklarını temiz tutmak, blefarit denilen kirpik dibi iltihaplanmasının önlenmesi kadar kuru göz semptom ve bulgularının tedavisinde de önemlidir.

Kirpik diplerinde hijyen bozulduğu zaman; sık göz kırpma, batma/yanma hissi, çapaklanma, sulanma şikayetleri başlar. Oluşan mikrobiyal çoğalmaya bağlı olarak gözyaşı film tabakasının yapısı bozulur ve hastada sürtünmeye bağlı batma hissi oluşur. Ayrıca gözyaşı tabakasının bozulması kornea denilen gözün en üst tabakasında anatomik bozulmalar ve görmede bulanıklık gibi şikayetlere neden olur.

Sonuç olarak göz kapağı ve kirpik dibi hijyeninde bozulma hem rahatsızlık veren şikayetler neden olmakla beraber görme fonksiyonunun da bozulması ile sonuçlanan bir süreci başlatır.

 

MAKYAJ SONRASI GÖZ ÇEVRESİ BAKIMI

  Temizleyici, nemlendirici, gözaltı kremi, kapatıcı, göz farı, rimel, eyeliner gibi göz çevresine ve göz kapaklarına birçok uygulama yapıyoruz. Bu ürünler mum (sentetik, parafin veya balmumu), kanserojenler ve parabenler gibi potansiyel olarak toksik kimyasallar içerebilir.

   Parabenler antibakteriyel olmasına rağmen, emilebilir ve kan dolaşımına girerek tüm vücuda yayılabilir.  Parabenler ayrıca göz kapağı kenarını kaplayan ve sağlıklı bir gözyaşı filmi için gerekli olan önemli yağ bezlerinin fonksiyonunu bozarak kuru göz hastalığının daha da kötüleşmesine neden olurlar. Ayrıca göz kapağı derisi vücudumuzdaki en ince deri olduğu için daha hassasdır ve alerjik reaksiyonların sık ve kolay görüldüğü bir alandır.

   Makyaj malzemelerindeki kimyasallar toksik olabilir ve yağ salgısı yapan bezlerin ağzını tıkadıkları için blefarit ve arpacık gibi hastalıklara neden olabilirler.

 Blefarit; göz kapağı kenarında yanma hissi, kabuklanma, kaşınma ve ödem/şişme ile kendini gösteren göz kapağı kenarının iltihaplandığı  yaygın bir hastalıktır. Blefaritli hastalarda kuru göz semptom ve şikayetleri katlanarak artabilir.

   Göz kuruluğu, gözde batma, yanma, yabancı cisim hissi, bulanık/dengesiz görme ve kronik kızarıklık şeklinde kendini gösterir.

   Makyaj malzemeleri, blefariti ve kuru göz hastalığını kötüleştirebilir ve şiddetli alevlenmeleri olan veya devam eden kronik sorunları olan hastalar oluşturabilir. Bu durum makyaj “tatilini” gerekli kılar.

  Çoğu hasta, blefarit hastalığı ilaç ve temizlik ile tedavi edildikten sonra makyajına devam edebilir. Önerimiz sentetik parabenler ve mumlar olmadan formüle edilmiş markaların makyaj ürünlerini göz çevresine kullanmaktır.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.